четвъртък, 27 март 2008 г.

Елза, Пипа иПени- 4аст 2: Пипа

Гепарда ПИПА



След успешния опит с Елза, Джой решава да го повтори и с Пипа, тъй като не смята за редно това красиво животно да бъде домашен любимец. Намерена на 3 седмична възраст, след като загубва майка си, малкото гепардче било приютено от семейство Данки, които го гледали като домашен любимец. Горе-долу когато била на 8 месеца, семейството напуска Кения и те помолили Джой да я вземе при себе си, защото не желаели да я одвеждат от афррика.Както Джой сама сподела това било любов от пръв поглед. Любов чийто изход е естествен:

(цитат от "Петнистия сфинкс")

" Като я гледах как се хвърляше по мрежата или как безшумно тичаше назад напред в ограденото място аз се убедих, че продължителния затвор ще развали характера й . И макар че Пипа беше само на петнадесет месеца,твърде млада, за даможе да живее сама, аз реших колкото може по-скоро да я заведа в резервата Меру и да остана с нея там, докато тя окончателно се върне към естествения начин на живот на гепардите.
Във връзка с моя план аз се посъветвах с двама приятели, които по-рано бяха отглеждали гепарди; и двамата ме увериха, че Пипа винаги ще остане зависима от мен, защото ако гепардът някога е установил близък контакт с човек, ако е приемал храна от ръката му, той никога окончателно не напуска своя приятел, макар и да изчезва за по няколко дена. Независимо от тези обезсърчителни думи аз реших да дам на Пипа поне възможност да опита сама да живее своя естествен живот."

Този път обаче Джой е сама в усилията си, само с моралната подкрепа на Джордж, който същевременно връща към естествен начин на живот праид от няколко лъва и лъвици, взели участие във филма "Born free".


Пипа прекарва целия си див живот в националния парк Меру.



Ражда четири поколения, като първото и третото умират скоро след раждането. От второто поколение има четири деца: три дъщери - Мбили, Тату, Уайти и един син Дюм, но той за жалост се разболява и умира. От четвъртото поколение има едно момиче- Сомба и трима сина - Биг Бой, Тайни и едно, което бива убито от друго животно съвсем малко-още преди да са им дали имена.



Самата Пипа наранява крака си и после умира в лечебницата. Но Джой я връща и я погребва близо до лагера: "близо до мястото където беше нейния свят".



Важно е да се спомене, че през този период Джой претърпява инцидент, последван от няколко операций и на моменти й е изключително трудно, но тя винаги поставя нуждите на Пипа и децата й над собствените си нужди и страдания.


Джой за Пипа: (цитат от "Кралицата на Шаба")

"Никога не се страхувах от Пипа. Тя винаги беше спокойна и аз винаги можех да разчитам на нея."

Няма коментари: