сряда, 20 януари 2010 г.

100 годишнината от раждането на Джой

100 годишнината от раждането на Джой Адамсън - най-забележителната жена на всички времена.
Има промени, който не настъпват изведнъж, те са плод на преход, който протича бавно,но не по-малко категорично, докато един ден всичко е променено.
Такъв преход започна Джой с книгите си. Чрез своя личен пример, посвещавайки живота си безкористно на своето дело и чрез магията на перото си, събуждайки и у нас своите идеали, тя даде начало на една борба срещу човешкото безхаберие и безсърдечие.
Хора като Джой и Джордж Адамсън и редица други природоизследователи и естествознатели вложиха труда и таланта си за да ни отворят очите и да събудят у нас, онзи стремеж наричан "екологична съвест".
Щеше ми се да имам да ви кажа, че за 50 години от издаването на "Born free", нещата са се подобрили, но истината е, че бракониерството, експоатацията на диви животни, намаляването на дивите ареали и другите проблеми вълнували семейство Адамсън, продължават да са актуални с не по-малка сила.Надявам се тази, която ще отбележи 200 годишнината в блога си, да има да поднесе добри новини! Дано за тези, които ще отбелязват 200 годишнината да е останала природа изобщо!
Но дори факта, че днес по-често се говори за тези проблеми, че все повече хора се стараят да търсят дребните неща в ежедневието, които да щадят природата , доказва че делото на Джой не е било напразно. Тя и редица други нейни съвременници сложиха началото на една битка, неравностойна и вероятно доста дълга, но докато се води има шанс да не изгубим всичко!
Сама за себе си Джой вече спечели, при това поне 3 пъти.
Първо, когато успя да покаже, че връщането на животни към естествената им среда е напълно постижимо. Второ, когато успя да привлече вниманието на съвременниците си, към проблемите на дивата природа. Трето - тя продължава да воюва и сега, печелейки чрез книгите си, нови и нови сърца в подкрепа на своята кауза. Дори само факта, че четете този блог го доказва.
Джой Адамсън е много важна за мен и бих могла да напиша дълго хвалебствено слово (често го правя), но тя няма нужда от това.Предполагам, че сте намерили този блог, защото се интересувате от нея. Значи тя вече е спечелила сърцето ви и е излишно аз да ви изброявам достойнствата й.

Миналата година Born Free Foundation отпразнува 25 годишнината си. Историята на Елза беше повод за основаване на още няколко организации, сред които Тhe Elsa Conservation Trust. В отделните страни има местни организации работещи за опазването на дивото биоразнообразие. Дори няма значение дали са чували за Джой, или са чели за Елза, важното е единствено, че делото й продължава. Както, надявам се, под небето на Кения продължават своят див живот внуците на Елза, Пипа и Пени!


Джой Адамсън беше родена със свободен дух и се опита да освободи и нас и да ни направи съпричастни, към стремежа за опазване на най-голямото ни богатство: нашият истински дом природата.Защото не природата ни принадлежи, а ние принадлежим на нея!

Няма коментари: