четвъртък, 18 юли 2013 г.

Статия за Джой в списание "Ева"

Открих тази статия за Джой  в бр. 153 / Авг 2011 на списание "Ева".
Признавам,че имаше детайли от ранният живот на Джой, които не знаех и ми беше доста интересно. За съжаление въпреки високия стил на статията има доста фактически неточности. Все пак си струва да я прочетете, а това са и моите забележки, въпреки че ги публикувах и като коментар под статията.

Като начало Джордж не е с Джой, а със свой колега когато търсят лъва.

Изобщо е немислимо да се допусне, че Джордж, би поискал да използва парите от техния фон за друго освен за животните. Но да, Джой често била готова да пренебрегне собственото им благополучие в името на целта в която вярвала с цялото си сърце. В крайна сметка тя много добре познавала възможностите на Джордж и сам да посреща затрудненията.

Относно неговите пасажи, вероятно става въпрос за "Born Free", която е написана от Джой, но тя винаги е изтъквала приноса на съпруга си. Дори при заснемането на филма, Джордж е този който помага на снимачният екип.

Джой и Джордж живеят разделени в два лагера доста време, но всеки фелинолог ще потвърди, че това е напълно наложително, тъй като лъвовете (с които Джордж работи в този момент) и гепардите (на Джой) са хищници, които избягват компанията си в естествена среда. Динамиката в отношенията на семейство Адамсън е такава, че е съвсем нормално двамата да поставят проектите си над семейството. Тук говорим не просто за работа, а за каузата им.Нетрадиционно за онова време Джой не е от крехките съпруги, който ще са антураж на мъжа си цял живот, тя е силен характер и след като Джордж настоява да продължи работата им с лъвове, тя пък сама поема нов проект с гепард.
На няколко места обаче, тя споменава колко трудно й е било да са разделени. А след като парка прекратява разрешението им за престой на територията му, тъй като техните проекти се случват с разрешение от началниците на националните паркове, двамата заедно се прибират в къщата си на езерото, където се заемат с малък орнитологичен проект. Джой обаче е изкушена да обогати изследванията си връщайки на свобода и леопард и тя отново поема по този път. Тя сама дава име на автобиографията си "Неспокоен дух", просто не е могла да се застой на едно място и да бъде конвенционална съпруга, но Джордж я е познавал и обичал такава, точно защото двамата толкова си приличали и всяко твърдение за раздори помежду им са неверни спекулации.

 Колкото до отношението й към нейните подчинени, действително тя е била по-рязка от подобаващото за една дама. Но не бива да подценяваме трудността пред една жена, чужденка, да получи подобаващ респект,  от мъже чиято религия  ги е възпитала да приемат жените, като по-низши.От своя страна тя изпитва предубеждение към тях, че може би са по-солидарни с бракониерите, отколкото им се ще да признаят. Често срещано при хората борещи се за правата на животните е в следствие на многото неправди на които се натъкват постепенно да губят доверие към хората. Инцидент, който ограничава движението на ръката и и значително затруднява и най-простите дейности на тази иначе хиперактивна жена, а също и постоянната физическа болка, която изпитва заради него, водят до сприхавостта й в последните й години. Сравнението, което ми хрумва е с доктор Хаус, всички го харесваме, но представете си да трябва да сте му подчинен. (Това обаче не бива да ви оставя с погрешно впечатление за Джой и нейният характер. Тези нейни черти тя проявява само към хората, към които има известни подозрения. Всичките и приятели говорят за нея като за мила и любезна личност, непретенциозна и винаги отзивчива към тях. )  Така че в крайна сметка многото "взривоопасни детайли" довеждат до една нелепа развръзка.

Няма коментари: