четвъртък, 27 март 2008 г.

Елза, Пипа и Пени - 4аст 3: Пени

Леопарда ПЕНИ



Джой винаги е искала да върне и леопард на свобода и по този начин да затвори кръга с трите вида големи котки в Африка.

Тя вече веднъж е искала да опита- с малката Тага, която за жалост умира твърде рано- когато чистата случайност я среща с Пени. Пени е намерена, след като майка й най-вероятно е била убита, и предадена в управлението на парка от където се съгласяват да я поверят на Джой:

(цитат от "Кралицата на Шаба")

"Докато леопардчето ме разглеждаше с любопитство аз още не можех да повярвам на късмета си. Бях намерила точно това, което бях търсила толкова отдавна: съвсем малко женско леопардче, което може да ме приеме като свой родител и което беше вече привикнало на твърда храна.Надзирателят знаеше че бях чакала цели 7 години за това леопардче, затова уреди с властите да го взема, за да извърша същите проучвания и опити като с лъвицата и женския гепард."

Връщането на свобода на Пени вече е решено, така че остава само да й намерят "дом". И след известно търсене това се оказва Шаба.

Пени ражда две малки, чието име, обаче, не се споменава, тъй като книгата свършва на място където леопардчетата са още твърде малки. Както при Елза и Пипа, Джой е смятала да продължи да проследява историята на Пени в следваща книга (Martin Clarke асистент на Джой, споделя че Пени е била виждана и по-късно заедно с двете си дечица и изглеждало, че се справя добре в дивото), когато самата тя умира при трагичен инцидент.




Светът губи един истински ангел в лицето на Джой Адамсън! Макар измерен в години живота й да не е кратък, съпоставен с делото й и с това което е можела още да постигне, е направо нищожен. Аз няма да се спирам на смърта й, защото този блог е посветен на делото й и цели ведро да погледне към нея - към една личност, която не умира.




Джой за Пени: (цитат от "Кралицата на Шаба")

"Безспорно леопардите санай-трудни за разбиране. Макар че Пени беше много добра по характер- доверчива, нежна и показваше желание за сътрудничене, аз никога неможех спокойно да се отпусна при нея."

Няма коментари: