събота, 11 септември 2010 г.

"Born free" на 50 години


"Born free: A lioness of two worlds" също празнува кръгла годишнина тази година. По случай 50 годишнината от първата творба на Джой излезе юбилейно издание с пълната история на Елза.


"Лъвицата Елза" е не просто биографията на една лъвица. С книгата си Джой достига до всички седящи си в удобните кресла далеч от Африка, за да отвори очите им както за красотата й, така и за проблемите. Адамсън отвари не само очите, но и сърцата на многобройните си читатели за нуждата да се опазят природата и дивите обитатели на Африка. Започна дискусията за възможностите и методите за връщане на животни отглеждани в плен към естествената им среда и заедно с Джордж, нагледно показаха резултатите от това начинание.

50 години по късно: "Born free" е преиздавана многократно, превеждана на множество езици и дори филмирана. Благодарение на семейство МакКенна Born Free Foundation вече 25 години успешно усъществява проекти за връщането на различни животни към естествената им среда. И освен всичко -50 години по-късно- дивите правнуци на Елза се раждат свободни и водят естествения си начин на живот. Както трябва да бъде!

Не само с тази, а чрез всички свой книги Адамсън ни остави завета си: да се борим дивите животни да останат диви!!!




Няма коментари: