петък, 3 юли 2009 г.

"Родена свободна" , филмът от 1966



Имах удоволствието да гледам "Born free" от 1966, с Вирджиния и Бил Травърс,
гледала съм го много отдавна и не съм съвсем сигурна, но мисля че беше друга версия. Определено ми достави голямо удоволствие да гледам първия (да не кажа оригиналния, защото няма да е съвсем правилно). Макар да е доста по сбит от книгата, личи че е правен с много любов. Освен това Джой и Джордж са съветвали снимачния екип през цялото време на заснемането му, което добавя допълнително очарование към филма.
Да знаеш, че докато гледаш сцената с Бил и Джени къпещи се с лъвицата Мара, Джой и Пипа са наблюдавали от брега (поне за мен) е доста вълнуващо.

Колкото до Джени и Бил Травърс, определено са случили при подбора на актьори, защото те не само успяват чудесно да се превъплатят, но за тях "Родена свободна" не е просто поредната роля, филмът или по скоро срещата им със семейство Адамсън и дружбата която се завързва между тях, успява да им повлияе и да ги промени. Те също приемат присърце съдбата на африканските животни и активно се включват в борбата за опазването им. И по настоящем Вирджиния Травърс (МакКена) е сред най-важните хора в "Born free foundation", а също и негов основател.

Мисля обаче, че най-хубавото във филма е, че след заснемането му Джордж Адамсън е успял да издейства връщането на три от лъвовете участвали в него, към свободен начин на живот. Така те не само се превъплащават в Елза и нейния партньор, но и получават нейния рядък шанс!

Филмът е представен пред британското кралското семейство, на доста пищна премиера. За Джой, обаче, най-запомнящият се момент от този ден е раждането на децата на Пипа, което тя определя като: 'Това беше венецът на всичко, което означаваха за мен думите "родена свободна".'

Няма коментари: