неделя, 23 март 2008 г.

Връзката на Джой с Кения е дълбоко емоционална, основана на силна любов, възхищение и преклонение пред красотата й. Сърцето на Джой, както самата тя многократно заявява,завинаги принадлежи на Кения и дори я чувства като своя втора родина.**


Джой се наслаждава на красотата на Африка във всички нейни форми превръщайки я в портрети на местното население, фотографии и претворяваики я в книгите си.


Но стремежа и да съхрани тази красота не се ограничава само с изкуството. Целия си живот, всички усилия , Джой насочва към опазването на дивата природа. Освен работата с големите котки, която дава ценна информация за живота и навиците им, тя популаризира много важни и наболели теми. А фонда, който открива с постъпления от продажбите на книгите й, финансира много от нуждите на кенийските паркове.


Напълно заслужено енциклопедия "Британика" и отрежда място в класацията "300 women who changed the worold ".


Защото тя е сред хората, които показват на съвременниците си, че природата страда, че човешката дейност унищожава неповторими растителни и животински видове, и че одвъд ежедневието ни има сериозни проблеми, които повече немогат да бъдат игнорирани. Тя беше сред хората запалили в сърцата на идните поколения искрата на екологията. Защото тя и съвременниците й отвориха очите на дълго сляпото общество, за кадастрофалната дейност на човека, а също и на неговото безразличие. Като мотивът който я движеше беше нейната любов към питомките й и към Кения, като цяло.

Няма коментари: